2021-05-23T16:19:18+03:00




בתחילת חייהם של הילדים שלנו, יהיו המון דברים שיהיו להם חדשים, שונים ומשונים שלפעמים יהיה להם קשה מאוד להבין או לעשות. בתור הורים נוכל לעזור לילדים שלנו להגיע מוכנים יותר לסיטואציות או משימות חדשות שידרשו לעשות, ולעולם לא עשו אותן בעבר.
המשחקים הטיפוליים כאן בדיוק בשביל לעזור לילד להתכונן בצורה הטובה ביותר להתמודדות עם האתגרים שיהיו בחייו. אלה יכולים להיות אתגרים חברתיים, רגשיים ומנטליים, וגם אתגרים פיזיים בהם יצטרכו לעבוד עם הידיים והגוף.

ככל שנעזור לילדים שלנו להתכונן להתמודדות מול זה בשלב מוקדם יותר, כך יוכלו להתמודד בקלות יותר עם הדברים החדשים, וכך גם כתוצאה ישירה יהיה להם קל יותר בחייהם הצעירים והבוגרים. במילים פשוטות - אנחנו הולכים לחשל את הילדים שלנו להתמודדות עתידית:

למשחקים טיפוליים יש כמה יתרונות משמעותיים, ובעיות שהם יכולים לעזור לכם לפתור עם ילדכם. אז אם גם אתם רוצים לדעת למה אתם צריכים משחקים טיפוליים לילדכם, כדאי שתכירו אותם.

התפתחות המוטוריקה בנויה מרצף התפתחותי מאורגן להפליא. מיומנויות מורכבות שמתפתחות על בסיס התפתחות של מוטוריקה גסה והן מוטוריקה עדינה. המוטוריקה הגסה היא הבסיס. מיומנויות משחק עם עצמים גדולים וקטנים מדייקת את התנועות ביד של הילד. פיתוח המיומנות הזו בגיל צעיר יחסית, תתרום לילד בהמשך בהגיעו לבית הספר כשיצטרך ללמוד לכתוב ותלווה אותו לאורך חייו הבוגרים.

המשחקים הטיפוליים תורמים לפיתוח המיומנות בעזרת תרגילי חיבור בין עצמים, והתעסקות עם חלקים קטנים כמו חרוזים ופאזלים מורכבים שעוזרים למוח להתרגל לתנועות הרגישות ולגרום להן לבוא יותר בקלות.

דוגמאות למשחקים - 
משחק קשיות
מבוך חרוזים
קוביית פעילות

בדומה לפיתוח מוטוריקה עדינה וגסה, קשר עין יד הוא מיומנות חשובה שתתרום לילדכם בעתיד כשידרש ממנו לכתוב ולהתעסק עם עצמים עדינים או גסים יותר. הקשר בין חוש הראיה לחוש המישוש של הילד הוא לא מובן מאליו, וזה משהו שצריך פתח, ולגרום ליל להבין את הקשר בין מה שהוא רואה לבין מה שהוא מרגיש.

למשל - איך מרגיש תפוח בקשר לאיך שנראה תפוח, וזיהוי שני העצמים כאחד.

משחקים רבים פותחו על מנת לפתח את המיומנות הזו וחשוב לעזור לילד לפתח את קשר עין-יד שלו בגיל מוקדם.

דוגמאות למשחקים-
פטריות הצבע
פאזל צורות גאומטריות
מלקחיים

בשנים האחרונות קשה יותר לילדים ולבני נוער לפתח את המיומנויות החברתיות שלכם. הגורם המשפיע ביותר על הנתון הזה הוא כניסתם של הסמארטפונים והמדיות החברתיות שיש היום כמעט לכל ילד בארץ ומביאים למיעוט במפגשים החברתיים שילדים מקיימים פנים מול פנים.

ברוב הבתים היום יש מסך מחשב, אייפד וסמארטפונים, ואפילו יותר מאחד. ברוב הפעמים גם הילדים הקטנים מצטיידים באחד מהם. מה שקורה זה שלאורך מרבית היום הילדים מבלים מול מסך. אם זה טלוויזיה, מחשב או אייפד. זה פוגע ביכולת של הילדים לשחק ולהיות בחברת אנשים וילדים אחרים, ולתקשר איתם.

בדיוק בשביל זה פותחו המשחקים הטיפוליים בנושאים הללו. טיפול מקדים בתופעות החברתיות יעזור מאוד בתחומים שונים בחייו של ילדכם. המשחקים יעזרו לכם לפתח אצל הילד מיומנויות של תקשורת חברתית ופיתוח מיומנויות שיעזרו להם להסתדר בחברת אנשים או ילדים אחרים. משחקי חברה יתנו לילדים בסיס לפעילות פנים מול פנים עם ילדים אחרים באופן שהוא פשוט אך לא בהכרח אינטואיטיבי להם.

דוגמאות למשחקים-
משימות מהלב
שחמט ענק לבית ולחצר


שאילת שאלות היא אחד הדברים החשובים שיש לדעת לעשות, גם כילדים וגם כבוגרים. והאמת, שזוהי מיומנות נרכשת שצריך לדעת איך להשתמש בה. כשיודעים לשאול את השאלות הנכונות בסיטואציות מסויימות, יקרו כמה דברים מעולים. קודם כל תקבלו תשובות לשאלות שיכולות לעזור לכם בעתיד. דבר נוסך וחשוב מאוד הוא פיתוח שיחה עם אנשים וילדים אחרים בסיטואציות חברתיות. כך תרכשו יותר חברים ויותר ידע עליהם דרך השאלות שאתם שואלים.

יש משחקים טיפוליים שפותחו במיוחד כדי לעזור לילד ללמוד לשאול את השאלות הנכונות בסיטואציות מסויימות.

דוגמאות למשחקים -
חלום לי קלף ליום שאלות


הרבה פעמים בחייו של ילד, ושל כל אדם בוגר, יש מצבים בהם שואלים אותנו שאלות. לפעמים השאלות קלות, ולפעמים יותר מתקילות המצריכות מחשבה. הרעיון הוא לדעת לענות תשובות מצוינות גם לשאלות המאתגרות יותר. זה דבר שצריך להתכונן וללמוד אותו. ככל שהילד ידע איך לענות תשובות לשאלות בגיל מוקדם יותר, כך המיומנויות החברתיות שלו יתפתחו ובחייו הבוגרים יהיה לו קל יותר.

משחקים מאתגרים גורמים לכם לשאול את הילד שאלות מתקילות ומתגרות, לצד שאלות פשוטות יותר ופיתוח הדרך לענות תשובות טובות וענייניות לשאלות הללו.

דוגמאות למשחקים-
משלושה יוצא אחד
חלום לי קלף ליום - משימות
משלושה יוצא אחד

בגן ובבית הספר קורים המון דברים. הילד לומד דברים חדשים, יוצר חברויות חדשות, תקשורת חדשה עם מורים ועם ילדים אחרים, משחק בהפסקות ומתמודד עם הרבה סיטואציות שונות בכל יום. 

חשוב מאוד שאנחנו כהורים נדע את הדברים האלה כדי להתייחס אליהם בהתאם, ולחלופין להבין יותר לעומר את ההתנהגות של הילד בבית כתוצאה ממה שקורה לו בבית הספר ובגן.

הרבה ילדים מתקשים לשתף בחוויות וברגשות שעוברים עליהם ביום יום, וכתוצאה מכך ההורים מתוסכלים ומנסים "לסחוט מידע" מהילד על מה שעבר עליו באותו היום.

כדי לפתור את התסכול של ההורים וליצור שיחה בינם לבין הילד, פותחו משחקים מיוחדים, שנועדו לטפל באותה בעיה, ולקבל מהילד את המידע בצורה כיפית ולא לוחצת.

דוגמאות למשחקים-
מרגישון
רביעיות רגשות

לפעמים הילד כל כך רוצה לשתף ולספר מה עבר עליו באותו היום בגן ובבית הספר, מה הוא למד, מה עשה ועם מי שיחק, ואנחנו ההורים עסוקים או עמוסים במחשבות מכדי להקשיב ולהתייחס אליו. משחקים טיפוליים נותנים להורה "פסק זמן" מדאגות היום יום שלהם, ומפנים רגע של זמן איכות שמוקדש אך ורק לילד, ולסיפוק הצרכים שלו.

המשחקים דוחפים את ההורים לפנות זמן למשחק עם הילד ותוך כדי לפתור את בעיות ודאגות הילד עצמו. הילד זקוק לתשומת לב מההורים כדי להרגיש שיש מי שמקשיב ועוזר לו בחוויות שעוברות עליו.

המון סוגים של סיטואציות קורות ביום יום, איתן הילד צריך לדעת להתמודד. בין אם הסיטואציות נחמדות וכיפיות ובין אם הן מתסכלות, מעציבות או מעצבנות. בשני המקרים הילד צריך לדעת איך לנהוג ואיך להגיב. משחקי טיפול שמיועדים לפיתוח זה, מציגים סיטואציה מסויימת בעזרת סיפור או תמונה, ועוזרים לכוון את הילד להתמודדות הנכונה ביותר עם אותו מקרה.

משחקים לדוגמה - 
הכל קשור
קומיקס
משפטים לצעירים


אתגרים שונים יכולים לעלות במהלך חייו של ילד, וגם של בוגר. יש גם אתגרים שעלולים לגרום לתסכול ועצבות של הילד לגביהם, ולפתח מחשבות שליליות. המטרה שלנו היא לעזור לילד להתמודד עם כל אתגר או בעיה בצורה חיובית ובעזרת חשיבה חיובית. משחקים מסוימים יעזרו לכם ללמד את הילד להסתכל תמיד על הצד החיובי שבכל סיטואציה או אתגר, ולפתור אותם בעזרת חשיבה חיובית.

פיתוח חשיבה חיובית תתרום לילדכם להיות אופטימי יותר במהלך חייו הצעירים והבוגרים ולהסתכל על הצד הטוב של הסיטואציה. להתעצבן פחות ויותר להתרכז בפתירת הבעיה בצורה הטובה ביותר.

משחקים לדוגמה -
משימות מהלב
מילים מהלב
משפטים מהלב

יכולת קריאת והבנת סיטואציות היא יכולת חשובה מאוד בחייו של ילד. בשלבים המוקדמים שלנו כבני אדם ניתקל בהרבה סיטואציות שיהיו לנו חדשות, ולפעמים גם שונות ומשונות. לפעמים יקרו מצבים בהם לא נקרא טוב את הסיטואציה ונפרש אותה בצורה שונה ולא נכונה. כדי למנוע מהילד מצבים כאלה, נוכל לעזור לו מלכתכילה לקרוא ולהבין את העולם החדש לו בצורה טובה, מדוייקת ומהירה. דבר שיעזור לו באופן ישיר להתמודד עם מצבים שונים בחייו.

בעזרת המשחקים נוכל לעזור לילד לעשות זאת.

משחקים לדוגמה -
מה קורה כאן?


לסיכום, משחקים טיפוליים עונים על המון צרכים של ילדים בתחילת חייהם, ויכולים להקל עליכם כהורים בטיפול הצרכים האלה בצורה הטובה ביותר.